Sufinanciranje električnih vozila u Hrvatskoj za 2024. godinu

Električni auto s punionicom

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) najavljuje novi poziv za sufinanciranje električnih vozila u prvom kvartalu 2024. godine, otvarajući put građanima za pristup čišćem i energetski učinkovitijem načinu prijevoza.

Novi poziv za sufinanciranje

Mladen Ilijević iz Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU-a, na konferenciji Energetska nezavisnost, najavio je da će vrijednost natječaja iznositi 15 milijuna eura. Ovaj će poziv biti prvenstveno usmjeren na fizičke osobe, dok će pravne osobe i javni sektor morati pričekati uslijed očekivanih izmjena programa potpora.

Poziv FZOEU-a iz 2022. godine osigurao je 108,3 milijuna kuna za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Uvjeti prijave ostaju slični prethodnim godinama, no novost je cjenovno ograničenje automobila koji kvalificiraju za sufinanciranje na iznos do 50 tisuća eura.

Građani će imati priliku dobiti do 40% sredstava za kupnju električnih vozila. Visina poticaja je na razini prethodnih godina, sa subvencijama do 9 tisuća eura za električne automobile, do 5 tisuća eura za plug-in vozila, i do 2,5 tisuće eura za motocikle i skutere.

Kroz javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, građanima je pružena mogućnost dobiti dodatnih 1.000 eura za kućne punionice za električna vozila uz postavljanje fotonaponske (solarne) elektrane.

Uz rekordni budžet od 15 milijuna eura, koji je u potpunosti namijenjen građanima, Hrvatska se aktivno uključuje u globalne napore za smanjenje emisija stakleničkih plinova i poticanje energetske nezavisnosti.

Povezani članci:

električni teretni bicikl

Električni Teretni bicikl sa Solarnim Panelima

Infinite Mobility, norveški startup, razvija električne teretne bicikle s ugrađenim solarnim panelima koji potencijalno mogu omogućiti cjelodnevnu vožnju, parkiranjem na suncu. Ova inovacija ima za cilj poboljšati praktičnost i održivost [...]
Read more
Čišćenje solarnih panela

Robotsko Čišćenje Solarnih Panela

Radiance, indijska tvrtka posvećena održivosti, napravila je značajan korak uvođenjem robotskog čišćenja svojih solarnih panela. Ovaj inovativni pristup uključuje korištenje robota za suho čišćenje, metodu koja štedi vodu i omogućuje [...]
Read more
solarni paneli

Solarni Paneli na Balkonima

Za razliku od krovnih solarnih sustava, balkonski solarni sustavi su manji zbog ograničenja prostora, obično sastavljeni od jednog ili dva solarna panela povezana s električnom utičnicom. Iako proizvode manje energije [...]
Read more
Slika vjetrenjače i solarni paneli

Solarni Paneli s Autonomnim Čišćenjem

Solarna energija i energija vjetra ključne su u tranziciji prema čišćim, obnovljivim izvorima energije, ali napredak u njihovoj tehnologiji je još u tijeku. Znanstvenici s Instituta za znanost i tehnologiju [...]
Read more
Copyright ©2024

Izrada i hosting - Smart-Pixel.hr