Solarna Energija Predvodi Globalni Napredak

Solarna energija

U 2023. godini svijet je svjedočio značajnom porastu kapaciteta za proizvodnju obnovljive električne energije, s povećanjem od 50% u odnosu na 2022. godinu. Prema najnovijem izvještaju međunarodne agencije za energiju (IEA), globalna sposobnost proizvodnje obnovljive energije raste brže nego ikad u posljednja tri desetljeća.

Rekordni rast u korištenju solarne energije

 • Solarna energija: U 2023. godini, gotovo 510 gigavata (GW) obnovljivih energetskih kapaciteta je dodano u energetske sustave širom svijeta. Solarna energija (PV) čini tri četvrtine ovog rasta.
 • Kina kao lider: Kina je u 2023. instalirala jednako mnogo solarnih PV kapaciteta kao cijeli svijet u 2022. Također, dodaci vjetroturbina u Kini su se povećali za 66% u odnosu na prethodnu godinu.
 • Rekordi u Europi, SAD-u i Brazilu: Povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije u ovim regijama također je postiglo rekordne visine.

Ključni trendovi i izazovi

 • Očekivani rast: Pod trenutnim politikama i tržišnim uvjetima, očekuje se da će globalni kapacitet obnovljive energije narasti na 7.300 GW u razdoblju od 2023. do 2028. godine.
 • Dominacija sunca i vjetra: Solarna energija i vjetar čine 95% ovog proširenja, s pretpostavkom da će obnovljivi izvori energije preteći ugljen kao glavni izvor globalne električne energije do početka 2025. godine.
 • Financijska dostupnost: Ključno pitanje je nedostatak financiranja za zemlje u razvoju i nastajuća gospodarstva, što je presudno za postizanje globalnog cilja trostruke kapacitete do 2030. godine.

Solarna PV i vjetroturbine: cijene i proizvodnja

 • Cijene solarnih modula: U 2023. godini su cijene solarnih PV modula smanjene za gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se nastavak smanjenja troškova i brze implementacije.
 • Kapaciteti proizvodnje: Globalni proizvodni kapacitet se očekuje da dosegne 1.100 GW do kraja 2024., znatno premašujući potražnju.
 • Vjetroturbine: Industrija vjetra (izvan Kine) suočava se s izazovnijim okruženjem zbog poremećaja u opskrbnim lancima, viših troškova i dugih vremenskih okvira za dozvole.

Izazovi i mogućnosti

Da bi se ispunio globalni cilj trostrukih kapaciteta do 2030. godine, potrebno je rješavati različite izazove:

 • Politika i investicije: Rješavanje izazova poput političke neizvjesnosti, nedostatnih ulaganja u infrastrukturu mreže i administrativnih barijera.
 • Pristup financiranju: Snažna uprava i robusni regulatorni okviri su ključni za privlačenje investicija, posebno u nastajućim i razvijajućim gospodarstvima.
 • Poticanje potražnje: Ambiciozni projekti moraju biti podržani dosljednim politikama koje potiču potražnju.

Izvještaj IEA za 2023. godinu otkriva da svijet napreduje prema ostvarenju cilja trostrukih kapaciteta obnovljivih izvora energije do 2030. godine. Usprkos nezapamćenom rastu u posljednjih 12 mjeseci, potrebno je uložiti dodatne napore i riješiti ključne izazove kako bi se postigao ovaj ambiciozni cilj. Usredotočenost na solarne PV i vjetroturbine, zajedno s pažnjom na financiranje i politike u zemljama u razvoju, ključni su za uspjeh u ispunjavanju globalnih energetskih i klimatskih ciljeva.

Izvor: iea.org

Povezani članci:

solarni inverteri

Najbolji Proizvođači Solarnih Invertera izvan Kine

Na tržištu solarnih invertera dominiranom od strane kineskih proizvođača, tvrtke poput SMA Solar Technology, Fronius International, SolarEdge Technologies, FIMER i Enphase Energy uspijevaju opstati. Ove tvrtke specijalizirane su za pretvaranje [...]
Read more
električni teretni bicikl

Električni Teretni bicikl sa Solarnim Panelima

Infinite Mobility, norveški startup, razvija električne teretne bicikle s ugrađenim solarnim panelima koji potencijalno mogu omogućiti cjelodnevnu vožnju, parkiranjem na suncu. Ova inovacija ima za cilj poboljšati praktičnost i održivost [...]
Read more
Čišćenje solarnih panela

Robotsko Čišćenje Solarnih Panela

Radiance, indijska tvrtka posvećena održivosti, napravila je značajan korak uvođenjem robotskog čišćenja svojih solarnih panela. Ovaj inovativni pristup uključuje korištenje robota za suho čišćenje, metodu koja štedi vodu i omogućuje [...]
Read more
solarni paneli

Solarni Paneli na Balkonima

Za razliku od krovnih solarnih sustava, balkonski solarni sustavi su manji zbog ograničenja prostora, obično sastavljeni od jednog ili dva solarna panela povezana s električnom utičnicom. Iako proizvode manje energije [...]
Read more
Slika vjetrenjače i solarni paneli

Solarni Paneli s Autonomnim Čišćenjem

Solarna energija i energija vjetra ključne su u tranziciji prema čišćim, obnovljivim izvorima energije, ali napredak u njihovoj tehnologiji je još u tijeku. Znanstvenici s Instituta za znanost i tehnologiju [...]
Read more
Copyright ©2024

Izrada i hosting - Smart-Pixel.hr