Solarna Energija Predvodi Globalni Napredak

Solarna energija

U 2023. godini svijet je svjedočio značajnom porastu kapaciteta za proizvodnju obnovljive električne energije, s povećanjem od 50% u odnosu na 2022. godinu. Prema najnovijem izvještaju međunarodne agencije za energiju (IEA), globalna sposobnost proizvodnje obnovljive energije raste brže nego ikad u posljednja tri desetljeća.

Rekordni rast u korištenju solarne energije

 • Solarna energija: U 2023. godini, gotovo 510 gigavata (GW) obnovljivih energetskih kapaciteta je dodano u energetske sustave širom svijeta. Solarna energija (PV) čini tri četvrtine ovog rasta.
 • Kina kao lider: Kina je u 2023. instalirala jednako mnogo solarnih PV kapaciteta kao cijeli svijet u 2022. Također, dodaci vjetroturbina u Kini su se povećali za 66% u odnosu na prethodnu godinu.
 • Rekordi u Europi, SAD-u i Brazilu: Povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije u ovim regijama također je postiglo rekordne visine.

Ključni trendovi i izazovi

 • Očekivani rast: Pod trenutnim politikama i tržišnim uvjetima, očekuje se da će globalni kapacitet obnovljive energije narasti na 7.300 GW u razdoblju od 2023. do 2028. godine.
 • Dominacija sunca i vjetra: Solarna energija i vjetar čine 95% ovog proširenja, s pretpostavkom da će obnovljivi izvori energije preteći ugljen kao glavni izvor globalne električne energije do početka 2025. godine.
 • Financijska dostupnost: Ključno pitanje je nedostatak financiranja za zemlje u razvoju i nastajuća gospodarstva, što je presudno za postizanje globalnog cilja trostruke kapacitete do 2030. godine.

Solarna PV i vjetroturbine: cijene i proizvodnja

 • Cijene solarnih modula: U 2023. godini su cijene solarnih PV modula smanjene za gotovo 50% u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se nastavak smanjenja troškova i brze implementacije.
 • Kapaciteti proizvodnje: Globalni proizvodni kapacitet se očekuje da dosegne 1.100 GW do kraja 2024., znatno premašujući potražnju.
 • Vjetroturbine: Industrija vjetra (izvan Kine) suočava se s izazovnijim okruženjem zbog poremećaja u opskrbnim lancima, viših troškova i dugih vremenskih okvira za dozvole.

Izazovi i mogućnosti

Da bi se ispunio globalni cilj trostrukih kapaciteta do 2030. godine, potrebno je rješavati različite izazove:

 • Politika i investicije: Rješavanje izazova poput političke neizvjesnosti, nedostatnih ulaganja u infrastrukturu mreže i administrativnih barijera.
 • Pristup financiranju: Snažna uprava i robusni regulatorni okviri su ključni za privlačenje investicija, posebno u nastajućim i razvijajućim gospodarstvima.
 • Poticanje potražnje: Ambiciozni projekti moraju biti podržani dosljednim politikama koje potiču potražnju.

Izvještaj IEA za 2023. godinu otkriva da svijet napreduje prema ostvarenju cilja trostrukih kapaciteta obnovljivih izvora energije do 2030. godine. Usprkos nezapamćenom rastu u posljednjih 12 mjeseci, potrebno je uložiti dodatne napore i riješiti ključne izazove kako bi se postigao ovaj ambiciozni cilj. Usredotočenost na solarne PV i vjetroturbine, zajedno s pažnjom na financiranje i politike u zemljama u razvoju, ključni su za uspjeh u ispunjavanju globalnih energetskih i klimatskih ciljeva.

Izvor: iea.org

Povezani članci:

solar-21581_640

Najveće Solarne Elektrane na Svijetu

Tri najveće solarne elektrane na svijetu do 2024. godine pokazuju globalnu predanost obnovljivoj energiji i održivosti. Solarni park Bhadla u Indiji Smješten u pustinji Thar u Rajastanu, najveća je solarna [...]
Read more
solar-2666770_640

Solarna Energija u BiH

U Bosni i Hercegovini, solarna energija postaje sve popularnija opcija za proizvodnju električne energije, kako za individualne tako i za industrijske korisnike. Isplativost solarnih elektrana varira, ovisno o veličini i [...]
Read more
solar-cell-4045029_640

Solarna Budućnost Hrvatske

Solarna energija u Hrvatskoj postaje sve privlačnija opcija za kućanstva i poduzeća zahvaljujući kombinaciji financijskih poticaja i sve veće svijesti o potrebi za prelaskom na obnovljive izvore energije. Fond za [...]
Read more
Solarni paneli

Izazovi i Perspektive Razvoja Solarnih Elektrana u Hrvatskoj

Solarne elektrane na krovovima predstavljaju brz i isplativ način ulaganja u obnovljive izvore energije. Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) provodi projekt PVMax s ciljem razvoja integriranih solarnih elektrana. Do sada je [...]
Read more
AI i solarni paneli

Solarna Energija i Umjetna Inteligencija

Londonski startup Metris Energy osigurao je značajnu investiciju od 2 milijuna funti za napredak svoje platforme za solarne energije koja koristi umjetnu inteligenciju, a namijenjena je vlasnicima komercijalnih nekretnina. Ovaj [...]
Read more
Punionica

Soltiq: Prva Mobilna Solarna Punionica iz Hrvatske

Zagrebačka tvrtka Bravarija Ivanić predstavila je inovativnu mobilnu solarnu punionicu za električna vozila – Soltiq. Ulaganjem od milijun eura, tvrtka donosi rješenje koje bi moglo revolucionirati infrastrukturu punjenja električnih vozila, [...]
Read more
Copyright ©2024

Izrada i hosting - Smart-Pixel.hr