Poticaji za solarne panele u Hrvatskoj 2024: Sve što trebate znati

Solarni paneli

2024. godina donosi značajne vijesti za vlasnike obiteljskih kuća u Hrvatskoj koji su zainteresirani za obnovljivu energiju. Vlada, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pokrenula je ambiciozan program sufinanciranja s ciljem poticanja energetske učinkovitosti i korištenja solarnih panela. Evo detaljnog pregleda što program nudi i kako se možete prijaviti za subvencije i poticaje.

Sufinanciranje energetske obnove

Vlasnici kuća mogu računati na bespovratna sredstva za mjere poput poboljšanja toplinske izolacije vanjskih zidova, krovova te zamjene vanjske stolarije. Osim toga, dodatna sredstva su osigurana za ugradnju sustava koji koriste obnovljive izvore energije, uključujući dizalice topline, solarne toplinske kolektore i kotlove na pelete.

Fotonaponske elektrane pod posebnim uvjetima

Fond nudi posebno atraktivno sufinanciranje za ugradnju fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, pokrivajući 50% sredstava investicije. Posebna pažnja posvećena je i vlasnicima električnih vozila, koji uz solarne panele mogu dobiti sredstva i za kućne punionice.

Energetski certifikat kao uvjet

Prije no što se zaputite prema procesu prijave, važno je osigurati da vaša obiteljska kuća zadovoljava određene energetske standarde. Za energetsku obnovu ili instalaciju sustava grijanja i hlađenja korištenjem obnovljivih izvora, kuća mora biti energetski certificirana. Ovisno o regiji, kuće u kontinentalnoj Hrvatskoj moraju imati razred D ili lošiji, a u primorskoj Hrvatskoj C ili lošiji.

Procedura prijave

Procedura prijave je pojednostavljena i digitalizirana; prijave se podnose elektronički preko sustava e-Građani. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava sve potrebne informacije i dokumentaciju na svojim web stranicama, a u planu su i edukativne radionice koje će detaljnije objasniti proces prijave i iskoristivost sredstava.

Rekordan poticaj

Za 2024. godinu, građanima je na raspolaganju 120 milijuna eura za energetsku obnovu, što je rekordan iznos dosad. Osim toga, za one koji su već ugradili solarne panele tijekom 2023. godine, postoji mogućnost povrata čak 50% opravdanih troškova.

Ove mjere su dio šire strategije smanjenja štetnih emisija i prelaska na čišće izvore energije. Kroz ovakve poticaje, Hrvatska demonstrira svoju posvećenost zelenoj tranziciji, pružajući građanima priliku za uštede i doprinos globalnim naporima zaštite okoliša. Za točne uvjete, kriterije i rokove, preporučuje se posjet službenim stranicama Fonda i ministarstava te praćenje najavljenih radionica.

Povezani članci:

električni teretni bicikl

Električni Teretni bicikl sa Solarnim Panelima

Infinite Mobility, norveški startup, razvija električne teretne bicikle s ugrađenim solarnim panelima koji potencijalno mogu omogućiti cjelodnevnu vožnju, parkiranjem na suncu. Ova inovacija ima za cilj poboljšati praktičnost i održivost [...]
Read more
Čišćenje solarnih panela

Robotsko Čišćenje Solarnih Panela

Radiance, indijska tvrtka posvećena održivosti, napravila je značajan korak uvođenjem robotskog čišćenja svojih solarnih panela. Ovaj inovativni pristup uključuje korištenje robota za suho čišćenje, metodu koja štedi vodu i omogućuje [...]
Read more
solarni paneli

Solarni Paneli na Balkonima

Za razliku od krovnih solarnih sustava, balkonski solarni sustavi su manji zbog ograničenja prostora, obično sastavljeni od jednog ili dva solarna panela povezana s električnom utičnicom. Iako proizvode manje energije [...]
Read more
Slika vjetrenjače i solarni paneli

Solarni Paneli s Autonomnim Čišćenjem

Solarna energija i energija vjetra ključne su u tranziciji prema čišćim, obnovljivim izvorima energije, ali napredak u njihovoj tehnologiji je još u tijeku. Znanstvenici s Instituta za znanost i tehnologiju [...]
Read more
Copyright ©2024

Izrada i hosting - Smart-Pixel.hr