Izazovi i Perspektive Razvoja Solarnih Elektrana u Hrvatskoj

Solarni paneli


Solarne elektrane na krovovima predstavljaju brz i isplativ način ulaganja u obnovljive izvore energije. Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) provodi projekt PVMax s ciljem razvoja integriranih solarnih elektrana. Do sada je preko 50 MWp izgrađeno ili u izgradnji, s planom realizacije preko 100 MWp. Tijekom PVMax projekta uočilo se da Hrvatska napreduje prema ugljičnoj neutralnosti, ali ipak postoje prepreke poput dugotrajnog ishođenja dozvola i ovisnosti o sufinanciranju.

Izazovi u solarnoj tranziciji

  • Spor napredak zbog odgođenih investicija.
  • Hrvatska zaostaje po instaliranom solarnom kapacitetu po stanovniku u EU.
  • Identificirane prepreke uključuju vladine propise, dugotrajne odobravajuće procese i visoke troškove povezivanja s distribucijskom mrežom.

Hrvatska vlada zamrznula je cijene električne energije uslijed energetske krize uzrokovane geopolitičkim situacijama. Ova odluka privremeno je štitila kućanstva i javni sektor od poskupljenja, ali je otežala solarnim projektima zbog utjecaja na financijske parametre.

Zakašnjenja u dobivanju elektroenergetskih odobrenja i puštanju solarnih elektrana u rad, posebno zbog produljenih testnih razdoblja i birokratskih postupaka s operatorima distribucijskog sustava.

Zastarjela i neadekvatna električna infrastruktura rezultira značajnim troškovima za povezivanje solarnih elektrana na distribucijsku mrežu. Teret tih troškova pada na klijente, što odbija daljnje investicije.

Zahtjevi natječaja, posebno predaja glavnog projekta u sklopu prijave, predstavljaju izazov. To može dovesti do zastoja u projektima zbog nedostupne ili skupe opreme.

Neki klijenti odustaju od investicija zbog zastarjelih krovnih površina koje bi mogle zahtijevati skupe obnove tijekom radnog vijeka solarnih elektrana.

Ovi izazovi ukazuju na potrebu za promjenama regulativa, poboljšanim modelima financiranja i efikasnijim odobravanjem kako bi se potaknuo razvoj solarnih projekata u Hrvatskoj.

Izvor: regea.org

Povezani članci:

solar-21581_640

Najveće Solarne Elektrane na Svijetu

Tri najveće solarne elektrane na svijetu do 2024. godine pokazuju globalnu predanost obnovljivoj energiji i održivosti. Solarni park Bhadla u Indiji Smješten u pustinji Thar u Rajastanu, najveća je solarna [...]
Read more
solar-2666770_640

Solarna Energija u BiH

U Bosni i Hercegovini, solarna energija postaje sve popularnija opcija za proizvodnju električne energije, kako za individualne tako i za industrijske korisnike. Isplativost solarnih elektrana varira, ovisno o veličini i [...]
Read more
solar-cell-4045029_640

Solarna Budućnost Hrvatske

Solarna energija u Hrvatskoj postaje sve privlačnija opcija za kućanstva i poduzeća zahvaljujući kombinaciji financijskih poticaja i sve veće svijesti o potrebi za prelaskom na obnovljive izvore energije. Fond za [...]
Read more
AI i solarni paneli

Solarna Energija i Umjetna Inteligencija

Londonski startup Metris Energy osigurao je značajnu investiciju od 2 milijuna funti za napredak svoje platforme za solarne energije koja koristi umjetnu inteligenciju, a namijenjena je vlasnicima komercijalnih nekretnina. Ovaj [...]
Read more
Punionica

Soltiq: Prva Mobilna Solarna Punionica iz Hrvatske

Zagrebačka tvrtka Bravarija Ivanić predstavila je inovativnu mobilnu solarnu punionicu za električna vozila – Soltiq. Ulaganjem od milijun eura, tvrtka donosi rješenje koje bi moglo revolucionirati infrastrukturu punjenja električnih vozila, [...]
Read more
Copyright ©2024

Izrada i hosting - Smart-Pixel.hr