Izazovi i Perspektive Razvoja Solarnih Elektrana u Hrvatskoj

Solarni paneli


Solarne elektrane na krovovima predstavljaju brz i isplativ način ulaganja u obnovljive izvore energije. Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) provodi projekt PVMax s ciljem razvoja integriranih solarnih elektrana. Do sada je preko 50 MWp izgrađeno ili u izgradnji, s planom realizacije preko 100 MWp. Tijekom PVMax projekta uočilo se da Hrvatska napreduje prema ugljičnoj neutralnosti, ali ipak postoje prepreke poput dugotrajnog ishođenja dozvola i ovisnosti o sufinanciranju.

Izazovi u solarnoj tranziciji

  • Spor napredak zbog odgođenih investicija.
  • Hrvatska zaostaje po instaliranom solarnom kapacitetu po stanovniku u EU.
  • Identificirane prepreke uključuju vladine propise, dugotrajne odobravajuće procese i visoke troškove povezivanja s distribucijskom mrežom.

Hrvatska vlada zamrznula je cijene električne energije uslijed energetske krize uzrokovane geopolitičkim situacijama. Ova odluka privremeno je štitila kućanstva i javni sektor od poskupljenja, ali je otežala solarnim projektima zbog utjecaja na financijske parametre.

Zakašnjenja u dobivanju elektroenergetskih odobrenja i puštanju solarnih elektrana u rad, posebno zbog produljenih testnih razdoblja i birokratskih postupaka s operatorima distribucijskog sustava.

Zastarjela i neadekvatna električna infrastruktura rezultira značajnim troškovima za povezivanje solarnih elektrana na distribucijsku mrežu. Teret tih troškova pada na klijente, što odbija daljnje investicije.

Zahtjevi natječaja, posebno predaja glavnog projekta u sklopu prijave, predstavljaju izazov. To može dovesti do zastoja u projektima zbog nedostupne ili skupe opreme.

Neki klijenti odustaju od investicija zbog zastarjelih krovnih površina koje bi mogle zahtijevati skupe obnove tijekom radnog vijeka solarnih elektrana.

Ovi izazovi ukazuju na potrebu za promjenama regulativa, poboljšanim modelima financiranja i efikasnijim odobravanjem kako bi se potaknuo razvoj solarnih projekata u Hrvatskoj.

Izvor: regea.org

Povezani članci:

solarni inverteri

Najbolji Proizvođači Solarnih Invertera izvan Kine

Na tržištu solarnih invertera dominiranom od strane kineskih proizvođača, tvrtke poput SMA Solar Technology, Fronius International, SolarEdge Technologies, FIMER i Enphase Energy uspijevaju opstati. Ove tvrtke specijalizirane su za pretvaranje [...]
Read more
električni teretni bicikl

Električni Teretni bicikl sa Solarnim Panelima

Infinite Mobility, norveški startup, razvija električne teretne bicikle s ugrađenim solarnim panelima koji potencijalno mogu omogućiti cjelodnevnu vožnju, parkiranjem na suncu. Ova inovacija ima za cilj poboljšati praktičnost i održivost [...]
Read more
Čišćenje solarnih panela

Robotsko Čišćenje Solarnih Panela

Radiance, indijska tvrtka posvećena održivosti, napravila je značajan korak uvođenjem robotskog čišćenja svojih solarnih panela. Ovaj inovativni pristup uključuje korištenje robota za suho čišćenje, metodu koja štedi vodu i omogućuje [...]
Read more
solarni paneli

Solarni Paneli na Balkonima

Za razliku od krovnih solarnih sustava, balkonski solarni sustavi su manji zbog ograničenja prostora, obično sastavljeni od jednog ili dva solarna panela povezana s električnom utičnicom. Iako proizvode manje energije [...]
Read more
Slika vjetrenjače i solarni paneli

Solarni Paneli s Autonomnim Čišćenjem

Solarna energija i energija vjetra ključne su u tranziciji prema čišćim, obnovljivim izvorima energije, ali napredak u njihovoj tehnologiji je još u tijeku. Znanstvenici s Instituta za znanost i tehnologiju [...]
Read more
Copyright ©2024

Izrada i hosting - Smart-Pixel.hr