Hrvatska Postigla Impresivan Napredak u Korištenju Obnovljivih Izvora Energije

Solarni paneli

Hrvatska je u prosincu 2023. godine ostvarila značajan napredak u korištenju obnovljivih izvora energije, prema izvješću objavljenom na stranici oie.hr. Tijekom četiri dana u prosincu, država se u potpunosti napajala iz obnovljivih izvora, što pokazuje potencijal i snagu obnovljivih tehnologija u modernom elektroenergetskom sektoru.

Ključni pokazatelji za prosinac 2023.

  • Rast kapaciteta: Izgradnja solarnih elektrana bila je ključna za razvoj novih proizvodnih kapaciteta u 2023. godini. Dodano je 238,7 MW, čime je ukupna instalirana snaga solarnih elektrana dostigla 462,5 MW.
  • Uloga hidroelektrana: Hidroelektrane su imale dominantnu ulogu u proizvodnji električne energije u prosincu, uz punjenje akumulacija od 84 GWh.
  • Proizvodnja vjetroelektrana: Ukupna proizvodnja vjetroelektrana u prosincu iznosila je 243.901 MWh s faktorom korištenja snage od 28,8%.

Promjene u elektroenergetskom sustavu

  • Obnovljivi izvori: Obnovljivi izvori energije su četiri dana u prosincu u potpunosti podmirivali potrošnju električne energije u Hrvatskoj.
  • Smanjenje potrošnje za grijanje: Zbog više temperature zraka, potrošnja električne energije za grijanje bila je manja za 52 GWh u odnosu na prethodne godine.
  • Cijena električne energije: Prosječna satna cijena električne energije u prosincu 2023. iznosila je 75,62 €/MWh, što je znatno niže u odnosu na prethodnu godinu.

Održiva vizija i informiranje

Izvješće naglašava važnost informiranja o radu i razvoju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Objavljene analize omogućavaju bolje razumijevanje i praćenje napretka u elektroenergetskom sektoru, posebno u smislu obnovljivih izvora.

Hrvatska je u prosincu 2023. godine pokazala iznimne rezultate u korištenju obnovljivih izvora energije, čime potvrđuje svoju predanost prema održivom razvoju i energetskoj tranziciji. S kontinuiranim rastom kapaciteta i učinkovitom upotrebom obnovljivih izvora, Hrvatska se pozicionira kao primjer u regiji za usvajanje čiste energije.

Povezani članci:

električni teretni bicikl

Električni Teretni bicikl sa Solarnim Panelima

Infinite Mobility, norveški startup, razvija električne teretne bicikle s ugrađenim solarnim panelima koji potencijalno mogu omogućiti cjelodnevnu vožnju, parkiranjem na suncu. Ova inovacija ima za cilj poboljšati praktičnost i održivost [...]
Read more
Čišćenje solarnih panela

Robotsko Čišćenje Solarnih Panela

Radiance, indijska tvrtka posvećena održivosti, napravila je značajan korak uvođenjem robotskog čišćenja svojih solarnih panela. Ovaj inovativni pristup uključuje korištenje robota za suho čišćenje, metodu koja štedi vodu i omogućuje [...]
Read more
solarni paneli

Solarni Paneli na Balkonima

Za razliku od krovnih solarnih sustava, balkonski solarni sustavi su manji zbog ograničenja prostora, obično sastavljeni od jednog ili dva solarna panela povezana s električnom utičnicom. Iako proizvode manje energije [...]
Read more
Slika vjetrenjače i solarni paneli

Solarni Paneli s Autonomnim Čišćenjem

Solarna energija i energija vjetra ključne su u tranziciji prema čišćim, obnovljivim izvorima energije, ali napredak u njihovoj tehnologiji je još u tijeku. Znanstvenici s Instituta za znanost i tehnologiju [...]
Read more
Copyright ©2024

Izrada i hosting - Smart-Pixel.hr