Hrvatska Postigla Impresivan Napredak u Korištenju Obnovljivih Izvora Energije

Solarni paneli

Hrvatska je u prosincu 2023. godine ostvarila značajan napredak u korištenju obnovljivih izvora energije, prema izvješću objavljenom na stranici oie.hr. Tijekom četiri dana u prosincu, država se u potpunosti napajala iz obnovljivih izvora, što pokazuje potencijal i snagu obnovljivih tehnologija u modernom elektroenergetskom sektoru.

Ključni pokazatelji za prosinac 2023.

  • Rast kapaciteta: Izgradnja solarnih elektrana bila je ključna za razvoj novih proizvodnih kapaciteta u 2023. godini. Dodano je 238,7 MW, čime je ukupna instalirana snaga solarnih elektrana dostigla 462,5 MW.
  • Uloga hidroelektrana: Hidroelektrane su imale dominantnu ulogu u proizvodnji električne energije u prosincu, uz punjenje akumulacija od 84 GWh.
  • Proizvodnja vjetroelektrana: Ukupna proizvodnja vjetroelektrana u prosincu iznosila je 243.901 MWh s faktorom korištenja snage od 28,8%.

Promjene u elektroenergetskom sustavu

  • Obnovljivi izvori: Obnovljivi izvori energije su četiri dana u prosincu u potpunosti podmirivali potrošnju električne energije u Hrvatskoj.
  • Smanjenje potrošnje za grijanje: Zbog više temperature zraka, potrošnja električne energije za grijanje bila je manja za 52 GWh u odnosu na prethodne godine.
  • Cijena električne energije: Prosječna satna cijena električne energije u prosincu 2023. iznosila je 75,62 €/MWh, što je znatno niže u odnosu na prethodnu godinu.

Održiva vizija i informiranje

Izvješće naglašava važnost informiranja o radu i razvoju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Objavljene analize omogućavaju bolje razumijevanje i praćenje napretka u elektroenergetskom sektoru, posebno u smislu obnovljivih izvora.

Hrvatska je u prosincu 2023. godine pokazala iznimne rezultate u korištenju obnovljivih izvora energije, čime potvrđuje svoju predanost prema održivom razvoju i energetskoj tranziciji. S kontinuiranim rastom kapaciteta i učinkovitom upotrebom obnovljivih izvora, Hrvatska se pozicionira kao primjer u regiji za usvajanje čiste energije.

Povezani članci:

solar-21581_640

Najveće Solarne Elektrane na Svijetu

Tri najveće solarne elektrane na svijetu do 2024. godine pokazuju globalnu predanost obnovljivoj energiji i održivosti. Solarni park Bhadla u Indiji Smješten u pustinji Thar u Rajastanu, najveća je solarna [...]
Read more
solar-2666770_640

Solarna Energija u BiH

U Bosni i Hercegovini, solarna energija postaje sve popularnija opcija za proizvodnju električne energije, kako za individualne tako i za industrijske korisnike. Isplativost solarnih elektrana varira, ovisno o veličini i [...]
Read more
solar-cell-4045029_640

Solarna Budućnost Hrvatske

Solarna energija u Hrvatskoj postaje sve privlačnija opcija za kućanstva i poduzeća zahvaljujući kombinaciji financijskih poticaja i sve veće svijesti o potrebi za prelaskom na obnovljive izvore energije. Fond za [...]
Read more
Solarni paneli

Izazovi i Perspektive Razvoja Solarnih Elektrana u Hrvatskoj

Solarne elektrane na krovovima predstavljaju brz i isplativ način ulaganja u obnovljive izvore energije. Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) provodi projekt PVMax s ciljem razvoja integriranih solarnih elektrana. Do sada je [...]
Read more
AI i solarni paneli

Solarna Energija i Umjetna Inteligencija

Londonski startup Metris Energy osigurao je značajnu investiciju od 2 milijuna funti za napredak svoje platforme za solarne energije koja koristi umjetnu inteligenciju, a namijenjena je vlasnicima komercijalnih nekretnina. Ovaj [...]
Read more
Punionica

Soltiq: Prva Mobilna Solarna Punionica iz Hrvatske

Zagrebačka tvrtka Bravarija Ivanić predstavila je inovativnu mobilnu solarnu punionicu za električna vozila – Soltiq. Ulaganjem od milijun eura, tvrtka donosi rješenje koje bi moglo revolucionirati infrastrukturu punjenja električnih vozila, [...]
Read more
Copyright ©2024

Izrada i hosting - Smart-Pixel.hr